Muzeul de Mineralogie din Baia Mare

Divertisment

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, județul Maramureș, este cel mai mare muzeu regional de acest fel din Europa, iar unicitatea sa este recunoscută prin calitatea eșantioanelor expuse, determinată de frumusețea, mărimea, spectaculozitatea formelor și culorilor și estetica deosebită. Multe dintre exponate sunt considerate rarități mondiale și valori de patrimoniu.

Muzeul a fost înființat în anul 1989, iar în prezent conține, în depozitar, peste 15 000 de minerale și flori de mină extrase din minele neferoase din județul Maramureș. 

Colecția muzeului a început să se formeze în anul 1969, din inițiativa directorului — fondator, prof. Victor Gorduza, când au fost adunate peste 1 500 de minerale într-o magazie a Muzeului Județean Maramureș.

După ani îndelungați de achiziții și donații, colecția a ajuns la peste 15 000 de eșantioane inventariate și determinate — aproximativ 6 500 eșantioane minerale, peste 400 roci, circa 2 400 eșantioane fosile (plante și animale), aproape 600 zăcăminte.

Din întregul depozitar, sunt expuse aproximativ 1 000 de piese pe o suprafață de 900 mp, pe două paliere. Astfel, la parter este organizată partea științifică, cuprinzând trei secțiuni (petrografie, mineralogie, zăcăminte).

Aici expoziția de bază prezintă alcătuirea geologică a Nord-Vestului României, sistematica mineralelor hidrotermale și zăcămintele de metale neferoase de pe rama sudică a munților Oaș-Gutâi, precum și din Țible și zona Borșa-Vișeu. La etaj sunt expuse cele mai rare și deosebite eșantioane, cunoscute sub denumirea de „flori de mină”.

Printre piesele reprezentative se numără: stibina de Băiuț și Baia-Sprie, berernonit de Baia-Sprie, baritina de Baia-Sprie și Cavnic, vivianit de Ilba, calote roz de Săsar și Cavnic, gips alb și negru de Herja, cuarț de Cavnic sau Baia-Sprie, stibine de Baia-Sprie și Băiuț etc.

Unul dintre cele mai valoroase obiecte din colecția de minerale — galena de Herja sau „Sfera” sau „Bila”, o bijuterie a naturii de formă sferică din calcit, cu separație duală aproape perfectă în alb și negru, o piesă unicat — clasată în categoria tezaur național — a fost sustrasă din muzeu în ianuarie 2014.

Muzeul de Mineralogie este continuatorul unei tradiții care va aminti generațiilor viitoare că Maramureșul a fost cândva una dintre cele mai puternice centre miniere din România deși mineritul și-a încetat definitiv activitatea după anul 2007.

De-a lungul celor peste 20 de ani de existență a muzeului, florile de mină și alte minerale valoroase au fost prezentate publicului din Europa în peste 20 de expoziții itinerante, alte circa 40 de expoziții fiind organizate în țară cu diverse ocazii.

În anul 2011 clădirea muzeului a fost extinsă, având sală de expoziții, alta de conferințe, săli destinate instruirii elevilor, laboratoare, arhivă, bibliotecă și o cafenea.

Important punct de atracție turistică Muzeul de Mineralogie din Baia Mare i-a avut ca oaspeți pe foștii președinți Ion Iliescu și Emil Constantinescu, pe regele Mihai și prințul Albert de Monaco, anual fiind vizitat de peste 50 000 de turiști români și străini.

Lasă un răspuns