Podul Culturii a fost reabilitat

Social

La inițiativa primarului Cătălin Cherecheș  acesta a primit o nouă identitate.

După ce a fost reabilitat structural şi arhitectural Podul Viilor din Baia Mare, care reprezintă momentan una dintre atracţiile zonei istorice a oraşului nostru, autoritatea locală a finalizat și reabilitarea Podului Culturii. La inițiativa primarului Cătălin Cherecheș acesta a devenit un pod al sculpturilor , fiind amplasate aici mai multe lucrări ale artistului băimărean Csaba Györi, care întregesc arhitectura zonei și dau podului o nouă identitate.

“ Pe lângă reabilitarea și modernizarea zonelor publice prin care circulăm cu toții zi de zi, este important să dăm fiecărui asemenea loc în parte o identitate. Un pod al cărui rost este să faciliteze legătura dintre un punct și altul, poate și trebuie să fie un spațiu optim pentru e ne bucura privirea, sufletul, pentru a ne lăsa atrași pentru un moment într-o meditație despre lucrurile simple, dar atât de vitale pentru viețile noastre. Podul Culturii a fost reabilitat și a venit momentul să primească și o identitate. Să fie un loc nu doar util pentru comunitate, ci și un spațiu unde ne putem bucura de frumusețea peisajului, unde ne putem opri pentru câteva momente să reflectăm asupra vieții, să admirăm lucrările sculptorului băimărean Csaba Györi. Astfel, dintr-un loc de trecere, de circulație, am reușit să amenajăm un spațiu atractiv pentru cetățeni, dar și pentru turiști. Reabilitarea structurală, dar și arhitecturală a podurilor de peste Săsar, inclusiv cel de pe strada Culturii, reprezintă și lucrări simbolice, parte din planul strategic de amenajare a râului Săsar, care dau farmec orașului nostru. Fiecare pod din orașul nostru a primit sau urmează să primească o identitate, pe lângă necesitatea de a le fi reabilitat structural.

În ceea ce privește lucrările pe care le putem admira pe Podul Culturii, artistul Csaba Györi ne îndeamnă să ne întoarcem la lucrurile simple și esențiale. Apa, element primordial, simbol al vieții, al regenerării și al purității, protejată de „păzitorii apelor” care străjuiesc cursul vieții. Formele geometrice, cele mai vechi simboluri care reduc la esență adevărurile cele mai complexe. Triunghiul, pătratul și cercul, elemente din care izbucnesc și se dezvoltă adevăruri. De la primele amintiri din copilărie, simplul joc cu cuburile ne trezește de la cele mai sincere și ludice emoții, până la cele mai complexe idei și simboluri. Acestea devin strânsa legătură între natură și acela pe care îl va crea: apa, omul și orașul.
Vă invit să vă opriți pentru un moment, când treceți pe aici, să priviți, să admirați, să vă lăsați purtați cu gândul la ceea ce contează cel mai mult în viață” a spus primarul Cătălin Cherecheș

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns