Prelevări de organe şi ţesuturi de la 15 donatori în moarte cerebrală realizate în 2019, la SJU Baia Mare

Social

În cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare au avut loc în cursul anului 2019 prelevări de organe şi ţesuturi de la 15 donatori aflaţi în moarte cerebrală, a anunţat medicul coordonator-ATI al Programului de Transplant, Adriana Stoicovici.

Potrivit acesteia, echipele medicale mixte au prelevat de la pacienţi, un număr de 13 ficaţi, 30 rinichi, 2 plămâni, 8 cornee şi 2 os-tendon. Cel mai tânăr donator din 2019 a avut 9 ani, iar vârsta maximă înregistrată a fost de 67 de ani.

În anul 2020, până la mai au fost înregistraţi trei donatori, cu vârste cuprinse între 31 şi 69 de ani. Au fost prelevaţi 3 ficaţi, 6 rinichi, 1 cord, 4 cornee şi 1 os-tendon.

Conform sursei citate, declararea morţii cerebrale este un proces tratat cu maximă responsabilitate şi profesionalism. “Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morţii cerebrale presupun mai multe investigaţii de specialitate. Examinările se repetă la un interval de 6 ore, acest interval crescând în funcţie de vârsta pacientului. Cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp între cele două examinări este mai mare”, a spus Adriana Stoicovici.

Activitatea de prelevare şi transplant se realizează în scop exclusiv terapeutic a menţionat directorul SJU Baia Mare, Vasile Pop. “Prelevarea de organe, ţesuturi şi celule de origine umană şi transplantul acestora se realizează exclusiv în scop terapeutic şi în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică şansă la viaţă este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar cinci vieţi. Astfel că la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare există echipe medicale pregătite pentru prelevare”, a declarat Vasile Pop.

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe şi ţesuturi. La nivelul unităţii medicale, conform legislaţiei, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic şef secţie ATI şi un Key Donation Person (KDP) – dr. Mureşan Andrei, medic primar ATI. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns