Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş şi Primăria municipiului Baia Mare vor investi aproximativ 2 milioane de lei pentru dotarea unui Compartiment de chirurgie cardiacă performant.
Noul Compartiment de chirurgie cardiacă performant va funcţiona în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare, iar intervenţiile chirurgicale vor fi echivalente celor efectuate în spitalele universitare.
Conform proiectului de hotărâre, s-a propus utilizarea a 1.031.000 lei pentru suplimentarea bugetului Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, în vederea achiziţionării de echipamente medicale necesare dotării şi asigurării condiţiilor de punere în funcţiune a Blocului Operator – Sală de operaţii chirurgie cardiacă, cardiovasculară şi toracică. Prin finanţarea CJ urmează să fie achiziţionate o masă de operaţie chirurgie cardiacă şi toracică, în valoare de 289.000 lei, un ecocardiograf doppler de înaltă performanţă cu sondă transesofagiană, în valoare de 346.000 lei, un defibrilator intern cardiac cu padele, în valoare de 29.000 lei, trei monitoare funcţii vitale de tip hemodinamic invaziv, în valoare de 173.000 lei, trei paturi ATI, în valoare de 173.000 lei şi un aspirator chirurgical, în valoare de 21.000 lei.
În ceea ce priveşte Primăria Municipiului Baia Mare, instituţia urmează să susţină financiar achiziţia sistemului de circulaţie extracorporală, în sumă de peste 1.046.000 lei, care va asigura punerea în funcţiune a blocului operator.
În baza acordului de cooperare, SJU Baia Mare are obligaţia să utilizeze echipamentele şi dispozitivele medicale exclusiv pentru facilitarea accesului populaţiei din Municipiul Baia Mare şi întreg judeţul Maramureş la servicii medicale performante din domeniul chirurgiei cardiace şi toracice.
Totodată, unitatea spitalicească urmează să asigure finanţarea cheltuielilor de punere în funcţiune, întreţinere şi reparaţii ale echipamentelor şi dispozitivelor medicale, precum şi a cheltuielilor privind instructajul personalului. Printre obligaţii se mai numără şi obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare punerii în funcţiune a echipamentelor medicale, precum şi informarea CJ Maramureş şi a Municipiului Baia Mare cu privire la producerea oricărei defecţiuni.
SJU Baia Mare se va mai asigura de utilizarea echipamentelor şi dispozitivelor medicale cu prudenţă şi diligenţă, precum şi cu respectarea măsurilor cu privire la securitatea şi sănătatea în muncă.
Odată pus în funcţiune, noul bloc operator la contribui la îmbunătăţirea acurateţei actului medical şi la optimizarea timpilor de intervenţii în urgenţe medicale, asigurând accesul pacienţilor la dotări şi modalităţi terapeutice mai performante. În cadrul SJU Baia Mare există deja medici angajaţi, cu stagii de specializare efectuate în Franţa, care pot efectua astfel de operaţii pe cord deschis.
Conform unei statistici elaborare de SJU Baia Mare, anual, peste 2.000 de persoane din judeţul Maramureş suferă un infarct, iar dintre aceştia, circa 200 au nevoie de asistenţă medicală cardiacă. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.