Spitalul TBC, pregătit cu secţie de terapie intensivă să preia pacienţii afectaţi de COVID -19

Social

Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr Nicolae Ruşdea” – TBC este pregătit să ofere asistenţă medicală complexă potenţialilor pacienţi afectaţi de COVID-19, de miercuri devenind funcţională secţia de terapie intensivă amenajată şi modernizată în această unitate sanitară, a anunţat primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

Conform acestuia, investiţia a fost realizată exclusiv din bugetul local, după ce administraţia locală a decis ca toate fondurile destinate cultelor religioase şi manifestărilor cultural artistice să fie canalizate înspre spital.

“Primul spital suport în Sistemul Naţional de tratament pentru COVID-19 din Baia Mare devine, de azi, funcţional. În ultimele 10 zile, la Spitalul de Pneumoftiziologie Dr Nicolae Ruşdea (TBC n.red.) s-a lucrat zi şi noapte pentru a amenaja, moderniza şi dota unitatea pentru a putea fi primiţi pacienţi infectaţi cu virusul care face ravagii în toată lumea. Este vorba despre o finanţare exclusiv a Primăriei Baia Mare. (…) Ne ocupăm de ultimele pregătiri pentru a da în funcţiune acest spital. A fost un efort ieşit din comun din partea tuturor: al medicilor implicaţi, al constructorilor, al angajaţilor din zona medicală şi administrativă a spitalului. Nu în ultimul rând, a fost un efort financiar considerabil, însă am făcut tot ceea ce a fost omeneşte posibil şi firesc în această perioadă dificilă. (…) Avem acum secţie de terapie intensivă, dar şi sală de operaţii, inclusiv pentru cezariene, şi alte secţii necesare pentru tratarea pacienţilor cu diverse afecţiuni, dar care sunt infectaţi cu acest virus”, a spus Cătălin Cherecheş.

Primarul municipiului Baia Mare a mai precizat că Spitalul TBC devine un punct medical strategic la nivel naţional pentru zona de nord-vest a României.

“Baia Mare este de acum un punct strategic la nivel naţional în lupta împotriva noului coronavirus. Le mulţumesc medicilor şi asistentelor din Spitalul Judeţean de Urgenţă care au acceptat să se dedice acestui proiect, medicilor, asistentelor şi infirmierelor de la Spitalul de Pneumoftiziologie pentru că înţeleg să se dedice profesional, să îşi sacrifice o perioadă viaţa de familie. Să trăiască şi să muncească câteva săptămâni sau luni pe muchie de cuţit, având atenţia orientată spre pacient, dar şi spre protejarea lor. Le mulţumesc pentru că au acceptat, pentru sănătatea băimărenilor şi a românilor, să vină în echipa acestui nou spital suport. Îi asigur de respectul meu şi al comunităţii noastre. Aceşti oameni, aceşti băimăreni, aceşti români adevăraţi, profesionişti desăvârşiţi îşi pun viaţa în paranteze, pentru o bucată de timp viaţa lor va fi spital, pacient, hotel. Fără familie, fără contact cu exteriorul. Sacrificiul lor este salvarea noastră. Respect!”, a mai spus Cătălin Cherecheş.

În paralel cu reconfigurarea Spitalului TBC Baia Mare, mai multe asociaţii locale, printre care Asociaţia Întreprinzătorilor Maramureş, Camera de Comerţ şi Industrie România-China, filiala Maramureş şi Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului sunt implicate în strângerea de fonduri pentru achiziţia unor ventilatoare pentru secţiile de terapie intensivă ale unor unităţi medicale din oraş.

De asemenea, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, s-a adresat Ambasadei Chinei, solicitând trimiterea a doi medici specializaţi pe terapie intensivă. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns