”Am câștigat. Continuăm”

Politic

Mesajul lui Cătălin Cherecheș după ce a fost reconfirmat de băimăreni în funcția de primar

A căștigat detașat alegerile locale în Baia Mare.

Cătălin Cherecheș a fost reales duminică, 27 septembrie, în funcția de primar al municipiului Baia Mare. Acesta a câștigat detașat alegerile, principalii săi contracandidați nereușind să îl întreacă în preferințele cetățenilor, chiar dacă ultima lună de campanie electorală a fost mai mult ca oricând una plină de atacuri și denigrări. La câteva ore după anunțarea rezultatelor parțiale, Cătălin Cherecheș a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre noul mandat și prioritățile sale, asta în urma mesajelor pe care le-a înțeles din partea alegătorilor. Vă redăm mai jos integral cele mai importante declarații ale primarului Cătălin Cherecheș, cu mențiunea că intertitlurile aparțin redacției. „Le mulțumesc colegilor din Partidul Social Democrat, din Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, în special domnului președinte Gabriel Zetea pentru parteneriatul pe care îl avem și pentru faptul că, împreună, am reușit să facem o performanță într-un moment electoral profund politic și să câștigăm alegerile în municipiul Baia Mare, respectiv am reușit un scor considerabil la nivelul județului Maramureș. Am toată încrederea că cei care au preluat conducerea Consiliului Județean, și îi felicit pe această cale, îl felicit pe domnul Ionel Bogdan pentru câștigarea mandatului de președinte al Consiliului Județean, vor înțelege care sunt prioritățile Maramureșului și vor acționa în acest sens înțelegând că o instituție precum Consiliul Județean nu este una politică, ci este una profund administrativă”, a arătat primarul.

Cătălin Cherecheș revine pe scena politică

„Am înțeles câteva dintre mesajele pe care băimărenii ni le-au transmis în campania electorală, inclusiv prin votul pe care l-au acordat și voi acționa exact în acord cu mesajele pe care ni le-au transmis. Am înțeles faptul că alegerile locale au din ce în ce mai mult o conotație politică, așadar, din acest moment, Cătălin Cherecheș intră în politică. Vă voi menționa zona politică din care voi face parte și modul în care voi activa de astăzi începând politic, nu voi mai fi doar un administrator strict al orașului și doar un primar care se ocupă de administrarea orașului, voi face și politică. Pe de altă parte, mă interesează foarte mult modul în care Municipiul Baia Mare se așează între o traiectorie sau între o relaționare la nivel european cu alte orașe, instituții, instituții europene și voi fi în primul rând un om care reprezintă Municipiul Baia Mare nu care dă cu mătura în municipiul Baia Mare. De asta sunt angajați prin primărie să dea cu mătura, nu să dea primarul cu mătura”, a spus vehement Cătălin Cherecheș.

Prioritatea numărul 1: reformarea structurii Primăriei și restructurarea unor servicii

„Prioritatea numărul unu pentru mine, de astăzi începând, este Cătălin Cherecheș și familia mea, prioritatea numărul doi o reprezintă atribuțiile mele ca și primar al Municipiului Baia Mare. Fiind noul primar al municipiului Baia Mare, noul primar Cătălin Cherecheș, vreau să vă menționez următorul lucru: prima prioritate ca și primar al municipiului Baia Mare este eficientizarea, reformarea structurii Primăriei Municipiului Baia Mare, a tuturor serviciilor publice, a tuturor societăților comerciale din subordinea autorității locale, respectiv societățile Urbis, Vital, Ocolul Silvic al Municipiului Baia Mare, Serviciul Public Ambient Urban, dar și structura primăriei. Raportat la ceea ce am înțeles din mesajele băimărenilor, vom acționa începând de astăzi pentru a realiza pe fiecare dintre aceste structuri o organizare mult mai suplă. Asta înseamnă inclusiv în funcție de modul în care oamenii care au capabilități în zonă administrativă sau în zona activității pe care o desfășoară sau nu au, să rămână sau să plece. În funcție de un audit foarte clar pe care îl vom face pe toate structurile pe care vi le-am amintit, estimez undeva la 30% din structurile respective, respectiv 30% dintre angajați să fie disponibilizați. În raport cu eficientizarea și crearea unui sistem mult mai suplu al administrației locale vom stabili atribuții clare, specifice și cu responsabilități și termene pentru fiecare angajat în parte, cu un mod foarte clar de a raporta și comunica rezultatele pe care le au în mod constant, inclusiv pentru cei care sunt în zona de conducere, directori, șef de servicii, secretarul municipiului sau viceprimari”, spune primarul Cherecheș.

Demolarea Craica, Pirită și a altor zone neconforme, dar și a garajelor dintre blocuri, o altă prioritate

„O altă prioritate, despre care am vorbit de foarte multe ori de-a lungul timpului, dar de această dată împreună cu Consiliul Local cu siguranță că o să devenă realitate: asanarea zonelor neconforme din Municipiul Baia Mare. Vom demara demolarea zonelor Craica, Pirită, Ferneziu, Cuprom, respectiv eliberarea zonelor și a cetățenilor care locuiesc acolo, a celor care locuiesc în zona Gării sau în alte zone care nu întotdeauna sunt unele de locuit. Vom interveni foarte hotărât în a demola aceste zone. O altă chestiune legată de asanarea zonelor neconforme este un proiect pe care foarte mulți băimăreni și-l doresc și acesta îl reprezintă demolarea garajelor. Începând de mâine dimineață vom demara marea acțiune de demolare a garajelor, a tuturor garajelor din Municipiul Baia Mare. Vreau să le mulțumesc cetățenilor din anumite zone ale Municipiului Baia Mare care au înțeles modul în care noi am acționat și vrem să salubrizăm acest oraș și să facem ordine în acest oraș. Știu că va genera o anumită controversă și un anumit deranj și demolarea garajelor și asanarea unor zone mizerie ale municipiului, dar cred că a venit momentul să nu mai tolerăm decât ce este conform și legal”, a declarat Cătălin Cherecheș.

Reducerea cheltuielilor, pe lista de priorități. În acest an nu are loc Sărbătoarea Castanelor

„Am înțeles foarte bine din mesajul cetățenilor și din mesajul celor care au activat în campania electorală și au obținut din perspectivă politică voturi, că se dorește reducerea cheltuielilor pentru sport, cultură, divertisment și culte religioase. Vom face acest lucru chiar înainte de a investi noul Consiliul Local dând voie și următorului Consiliul Local să facă acest lucru. Așadar, ca exemplu, pentru că oricum ne aflăm și în pandemie și într-o zonă de diverse restricții pe care le avem, în acest an, Sărbătoarea Castanelor nu va avea loc. Pe de altă parte, ne dorim foarte multe eficientizarea Societăților Urbis și Vital și lucrurile acestea se vor întâmpla în raport cu tarifele pe care le vor aproba noii consilieri locali ai municipiului Baia Mare”, spune primarul.

Se înființează Parcul Industrial Metropolitan Baia Mare, iar angajații din vina cărora acest proiect nu a fost realizat încă, dați afară

„Vom înființa începând de săptămâna viitoare Parcul Industrial Metropolitan Baia Mare, sancționând prin încheierea rapoartelor de serviciu pe cei care, prin dispoziția primarului, de patru ani de zile au avut obligația să facă acest lucru și nu au făcut-o. Toți cei care au fost înscriși pe această dispoziție a primarului cu privire la documentarea și înființarea parcului Industrial vor fi dați afară”, anunță Cătălin Cherecheș.

Controale la unitățile de învățământ pentru a vedea cum sunt administrate

„Vom demara o acțiune care nu va fi una punctuală și pe termen scurt, ci va fi o acțiune constantă de monitorizare, impulsionare, susținere, dar și sancționare a corpului administrativ din învățământul băimărean, adică vom lua în parte fiecare grădiniță, școală, liceu, colegiu și vom vedea felul în care sunt administrate: de la priză până la firul de praf, de la modul în care gestionează bugetele până la modul în care gestionează învățământul ca și componentă educațională importantă”, declară primarul.

Baia Mare se retrage din Sistemul Integrat de Gestiune a Deșeurilor Maramureș

„Un lucru foarte important și foarte hotărât: vom demara începând din această săptămână prin Hotărârea Consiliului Local ieșirea municipiului Baia Mare din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestiune a Deșeurilor din Maramureș. Asta înseamnă că le urăm succes colegilor noștri care rămân în această asociație, să gestioneze ceeea ce au de gestionat, Municipiul Baia Mare având un sistem propriu și dorind să își gestioneze în regie proprie această componentă, respectiv această activitate”, susține Cătălin Cherecheș.

Primarul va aviza începând de astăzi toate cererile pentru eliberarea certificatelor de urbanism

„Vom stopa orice fel de intervenție imobiliară abuzivă în cartierele Municipiului Baia Mare. Așadar, presiunea dezvoltatorilor imobiliari mai mici sau mai mari se va opri la ușa primăriei. Începând de astăzi Primarul Municipiului Baia Mare avizează toate cererile pentru eliberarea certificatelor de urbanism din Municipiul Baia Mare”, anunță primarul.

Cătălin Cherecheș a dus o campanie pașnică, nu a avut însă parte de același tratament din partea contracandidaților

„Pe de altă parte am constatat că eleganța și generozitatea, respectiv să îți vezi de treabă și a nu vorbi despre alții, nu este tocmai un lucru eficient. Așadar, având foarte multe lucruri de vorbit și nespunând multe lucruri în ultima perioadă, începând de astăzi în fiecare zi, până voi termina ceea ce am de vorbit, voi vorbi. Începând de astăzi, în fiecare zi voi face o comunicare publică. De la elemente concrete vizavi de comunicările pe care le am cu diverși oameni, modul în care comunic telefonic pe e-mail, prin mesaje cu diverși este o chestiune publică, așadar, vi le voi face publice. Inclusiv interesele pe care le au unii sau alții, inclusiv modul în care se dorește uneori vânzarea Maramureșului sau a Băii Mari în pungă de 1 leu. Eu consider că este important să fim eficienți și vă asigur că Primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi foarte eficient de astăzi încolo, dar o eficientă cu zâmbetul pe buze și acționând într-un mod foarte riguros și foarte pragmatic”, declară Cătălin Cherecheș. 

Piața Izvoare și Stadionul Viorel Mateianu intră în reabilitare

„Începând din 15 noiembrie, Piața Izvoare va intra în reabilitare. O reabilitare care va dura aproximativ 9 luni de zile. Vom avea o intervenție majoră în reabilitarea Stadionului Viorel Mateianu, respectiv vom reașeza tot ce înseamnă priorități investiționale ale Municipiului Baia Mare în raport cu ceea ce cetățenii ne-au comunicat în campania electorală, le-au comunicat tuturor celor care au activat electoral”, arată primarul Cherecheș.

După 30 de ani, Baia Mare nu va mai avea viceprimar de etnie maghiară

„În altă ordine de idei, vreau să spun că vom proceda împreună cu toți cei care sunt sau cu majoritatea celor din viitor Consiliul Local la o chestiune care în ultimii 20-30 de ani este unică în administrația locală a Municipiului Baia Mare. Poate pentru prima dată, nu vor fi în structura de conducere decât primari și viceprimari români, așadar probabil că pentru prima oară în istoria Municipiului Baia Mare comunitatea maghiară nu va avea un viceprimar”, a adăugat Cătălin Cherecheș.

Primarul Cătălin Cherecheș a inițiat peste 10.000 de proiecte de hotărâre la nivelul Consiliului Local în ultimii 8 ani

„O chestiune foarte importantă, voi acorda multă multă consistență Consiliului Local al Municipiului Baia Mare raportat la faptul că de când sunt primar al Municipiului Baia Mare am inițiat 10.000 de proiecte de hotărâre iar Consiliul Local, respectiv consilierii locali… două. Cred că o întoarcem, o să aștept Consiliul Local să se manifeste în acest sens, inclusiv colegii mei din Coaliția pentru Maramureș, respectiv astăzi colegii mei din Partidul Social Democrat și Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat. Vom demara, pentru că este important și acest lucru, negocierile de ordin politic pentru constituirea majorităților la nivelul Consiliului Județean în primul rând și la nivelul tuturor consiliilor locale din județul Maramureș, principalul nostru interlocutor în acest sens fiind Partidul Național Liberal”, a spus în încheiere primarul.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns