La inițiativa primarului Cătălin Cherecheș, Academicianul Ioan Aurel Pop – Președintele Academiei Române distins cu titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare

Social

Pentru o viața dedicată integral în serviciul României și a istoriei națiunii române, Președintelui Academiei Române, academician profesor Ioan – Aurel Pop, i-a fost conferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Baia Mare. Distincția a fost oferită în cadrul unei ședinței extraordinare a Consiliului Local Baia Mare, care a aprobat cu unanimitate de voturi hotărârea inițiată în acest sens de primarul Municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheș.
“Este o onoare să-l avem în mijlocul nostru, al comunității băimărene pe excelența sa președintele Academiei Române. Un exemplu pentru tot ceea ce a făcut și face pentru statul român, pentru istoria națiunii române și pentru tot ceea ce înseamnă fibră națională. Vreau să-i mulțumesc domnului academician pentru fiecare gest prin care impulsionează românii în a simți pentru România și consider că din postura de președinte al Academiei Române poate să așeze inclusiv clasa politică, mediul academic, dar și alte segmente ale Statului Român, într-o zonă a adevăratei normalități. Îi mulțumesc domnului academician pentru că este alături de noi și pentru că prin prezența domniei sale ne dă încredere în tot ceea ce înseamnă România și ne face să fim mai generoși, mai toleranți dar și mai dornici de a evolua. Vreau să-l asigur totodată că Baia Mare este și va fi întotdeauna casa domniei sale în care de fiecare dată va fi așteptat și primit cu brațele deschise” – a spus primarul Cătălin Cherecheș.

La rândul său, academician Ioan – Aurel Pop, s-a arătat impresionat de modul în care Baia Mare, orașul de care este legat atât personal cât și profesional, a devenit locul unde se vede și se trăiește istorie.
“Mă bucur că Baia Mare este în acest moment pe o linie ascendentă. Am admirat Centrul Istoric al Municipiului Baia Mare, clădirile extraordinar de frumos restaurate, care arată că aici s-a făcut și s-a trăit istorie. Și faptul că maramureșenii au primit cu drag și pe alții printre ei, care s-au naturalizat și au trăit aici. Baia Mare pulsează în acest moment și mesajul pe care îl trimite Maramureșului din punct de vedere cultural, dar și în alte domenii este un mesaj extraordinar, tonic și generos “- a spus președintele Academiei Romane, academician Ioan – Aurel Pop.
Președintele Academiei Române, a susținut ulterior și conferința intitulată “Școala Ardeleană, națiunea și educația. Mesaj pentru contemporaneitate”. Evenimentul de marcă organizat la Colegiul Național Gheorghe Șincai este parte integrantă a proiectului CoolTURE. EduVOCATION. ProfESSIONALISM.
Ioan-Aurel Pop este istoric român, profesor universitar (din 1996) și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj (din 2012), membru titular (din 2010) și președinte (din 2018) al Academiei Române.
Opera sa este axată pe cercetarea istoriei medievale a românilor și a Europei Centrale și de Sud-Est. A elaborat manuale școlare alternative pentru liceu, iar pe lângă cele peste 500 de studii și articole, a mai publicat peste 70 de cărți, proprii și în colaborare, în: Albania, Argentina, Austria, Cehia, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Republica Moldova, România, Statele Unite ale Americii, Ungaria etc.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns