La Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Baia Mare s-au efectuat 1.194 intervenţii chirurgicale în perioada în care a fost instituită starea de urgenţă, 16 martie – 15 mai, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din intervenţiile realizate în perioada similară a anului trecut, a informat instituţia medicală.
Conform sursei citate, în SJU Baia Mare s-au efectuat un număr de 1.194 intervenţii chirurgicale, comparativ cu 2.340 în aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce dovedeşte specificul de Spital de Urgenţă, dar şi înţelegerea de către populaţie a recomandărilor specifice acestei perioade.
Cele mai multe intervenţii chirurgicale s-au efectuat în secţia Chirurgie Generală (252 operaţii), cel mai în vârstă pacient a avut 91 de ani, iar cel mai tânăr un an.
“Ca şi particularitate, au fost operaţi pacienţii cu tumori maligne a căror amânare constituie un real pericol pentru viaţa lor, dar şi pacienţii cu tratament oncologic neoadjuvant la care a fost respectată fereastra terapeutică, intervenţia chirurgicală fiind recomandată la un anumit interval de timp după chimioterapie şi radioterapie. Astfel, s-a intervenit chirurgical la un număr de 46 pacienţi cu tumori maligne, a căror amânare nu este recomandată nici de noile ghiduri internaţionale de practică în perioada de pandemie COVID. Un alt tip de intervenţii chirurgicale a fost cel care s-a adresat pacienţilor cu infecţii chirurgicale, care puneau în pericol imediat viaţa lor. Dintre acestea, menţionăm cazul unui pacient cu dublă localizare a infecţiei: pulmonară şi peritoneală, care a fost operat atât în compartimentul Chirurgie generală, cât şi la Chirurgie toracică şi care a avut o evoluţie favorabilă”, a precizat medicul Mihaela Leşe.
Potrivit aceleiaşi surse, în Spitalul Judeţean de Urgenţă în această perioadă nu au fost operaţi pacienţi infectaţi cu coronavirus, însă au fost suspiciuni de infecţie la cinci pacienţi, pentru care echipele chirugicale şi anestezice şi-au luat toate măsurile de precauţie.
În aceste cazuri, echipamentul personalului şi circuitele pacienţilor sunt identice cu cele pentru cazurile confirmate. Blocul operator, ca şi restul secţiilor spitalului judeţean, a fost dotat cu echipamente de protecţie în număr suficient pentru personal şi pacienţi şi s-au stabilit circuite separate pentru cazurile cu suspiciune de infecţie cu COVID-19. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.