Clubul civic „Lacul Albastru” din orașul Baia Sprie va sărbători sâmbătă, pentru a doua oară, ziua singurului lac montan din țară care își schimbă culoarea în funcție de lumină.
„Lacul Albastru a fost declarat monument al naturii în anul 1970 și e un unicat în lume deoarece oglinda lacului își schimbă culoarea în funcție de lumină. Sperăm să fie un prilej de bucurie pentru iubitorii de natură și pentru cei care aleg să-și petreacă vacanța la sfârșit de săptămână la poalele vârfului Mogoșa din Munții Gutâi” a declarat vineri pentru AGERPRES primarul orașului Baia Sprie, Dorin Pașca.
Cercetătorii în domeniul geologiei din cadrul companiei miniere Remin Baia Mare au descoperit că lacul situat în zona montană a orașului Baia Sprie, la aproximativ trei kilometri, s-a format în anul 1920 prin surparea unei galerii de mină abandonate din fostul filon Domnișoara, iar de-a lungul anilor apa strânsă în cavitatea formată a dus la formare unui lac care a creat un biotop specific în jurul său.
Efectul optic de schimbare a culorii apei din lac este dată de compușii sulfuroși cu conținut neferos, apa primind în funcție de lumina soarelui reflexe de smarald până spre verde-albăstrui sau cristalin.
Lacul este unul dintre punctele de atracție a turiștilor care vizitează stațiunile montane Șuior și Mogoșa din Munții Gutâi. Elevii foștilor licee de științe ale naturi și studenții facultăților de minerit din cadrul universității băimărene au întreprins de-a lungul anilor studii de cercetare asupra formării lacului și cauzelor care determină schimbare culorii apei.
În amonte de lac se află al doilea lac, Mogoșa, o cabană turistică, pârtii de schi și telescaun.
Cele doua lacuri apropiate sunt vizitate de turiștii români și străini tot timpul anului.