Măsuri de prevenire a infecţiei cu coronavirus – SARS-CoV-2

Social

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare (SJUBM) vine în sprijinul cetăţenilor cu câteva informaţii privind măsurile de prevenire a infecţiei cu coronavirus – SARS-CoV-2.

„În contextul situaţiei actuale de circulaţie a noului coronavirus, este foarte important ca fiecare persoană să cunoască modul de transmitere, manifestare, precum şi modalităţile de reducere a expunerii şi transmiterii acestui virus”, a precizat managerul unităţii medicale, ec. Sorina Pintea.

SARS-CoV-2 reprezintă un tip nou de coronavirus, care a fost identificat, pentru prima oară, la finele anului trecut, în China. Face parte din aceeaşi familie (Coronaviridae) ca şi virusurile care provoacă Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu şi Sindromul Respirator Acut Sever, potrivit informaţiilor publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Transmiterea coronavirusului este posibilă atât pe cale respiratorie (prin picături de secreţie răspândite de o persoană infectată care tuşeşte, strănută), cât şi la contactul direct cu fluidele unei persoane infectate (sânge, salivă, urină etc.), spun aceleaşi surse.

„Simptomele infecţiei cu SARS-CoV-2 sunt febra, tuse, dificultate de respiraţie. Tratamentul este unul simptomatic, în funcţie de starea pacientului”, informează dr. Pop Vasile, directorul medical al SJUBM.

Recomandările pentru reducerea expunerii şi transmiterii virusului se referă, în principal, la:

– evitarea aglomeraţiilor şi a contactului apropiat cu persoanele care au febră şi tuşesc;

– spălarea frecventă a mâinilor;

– acoperirea gurii şi a nasului în timpul tusei şi strănutului;

– contactarea medicului în caz de febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie

– purtarea măştilor de protecţie;

Directorul de îngrijiri medicale al SJUBM, as. Mirela Şandor este de părere că, „în spital, persoanele cu simptome respiratorii trebuie să poarte mască în timp ce se află în triaj, zone de aşteptare, zonelor destinate cazurilor suspectate sau confirmate, precum şi pe perioada transportului în interiorul unităţii”.

Purtarea măştii este o măsură de prevenire şi limitare a răspândirii bolilor respiratorii, dar nu una suficientă pentru a asigura un nivel optim de protecţie. Este foarte important ca purtarea măştii să fie combinată cu alte măsuri de prevenire şi control a transmiterii noului coronavirus de la om la om.

Vă reamintim că, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, pentru a reduce riscul transmiterii oricăror boli respiratorii a instituit şi un program de vizită limitat. Astfel că, încă din data de 17 februarie, accesul vizitatorilor este permis doar în intervalul 15.00 – 17.00

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns