Vernisajul expoziției personale de artă fotografică „Miracolul chinez – Noua Eră”, a artistului fotograf Tudorel ILIE

Divertisment

Expoziţia personală de artă fotografică itinerantă „Miracolul Chinez-Noua Eră” a artistului fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de artă şi cultură din ţară şi din străinătate marile realizări din ultimii ani ale poporului chinez prieten, devenite în prezent adevărate repere ale dezvoltării mondiale la începutul secolului XXI.
Turneul naţional al acestei expoziţii va parcurge toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi şi în străinătate, în muzee şi alte instituţii de cultură.
Expoziţia se desfăşoară sub patronajul Ambasadei Republicii Populare Chineze din România, iar acest proiect cultural este realizat în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie România-China cu sediul central la Bucureşti şi filiala din Baia Mare, judeţul Maramureş.

Vernisajul-eveniment de lansare a expoziţiei va avea loc joi, 23 ianuarie 2020, ora 17.00 în „Salonul Artelor” de la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, judeţul Maramureş.
Această lansare expoziţională simbolică este în ajunul Anului Nou Chinezesc 2020 în semn de recunoştinţă, prietenie şi reciprocitate faţă de colegii şi prietenii artişti fotografi din China care au organizat vernisajul expoziţiilor de artă fotografică ale artiştilor români şi chinezi în 31 decembrie 2019, în ajunul Anului Nou 2020, la Muzeul de Artă Contemporană „Lingang” din Shanghai.
Oraşul Shanghai este cel mai mare oraş din China, situat pe malul Oceanului Pacific, având o populaţie de peste 30 milioane de locuitori .
Aşa cum artiştii chinezi au promovat frumuseţile României în China, avem şi noi artiştii români datoria să facem cunoscute publicului din România frumuseţile şi cultura Chinei, în special dezvoltarea fără precedent pe care civilizaţia chineză o are în ultimii treizeci de ani.

Se cuvine să popularizăm contribuţia remarcabilă pe care poporul Chinez o are la patrimoniul mondial (inclusiv UNESCO) şi la cultura umanităţii. O temă majoră a acestei expoziţii este locul şi rolul pe care China îl ocupă în lumea actuală şi influenţa „Miracolului Chinez” asupra dezvoltării planetare.
Scopul expoziţiei este să facă cunoscute publicului larg valorile Chinei recunoscute pe plan mondial, care îi diferenţiază cultural pe chinezi de alte popoare, mai ales acum când are loc un amplu proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial.
Expoziţia personală de artă fotografică „Miracolul Chinez – Noua Eră” prezintă într-un număr de 50 de lucrări de artă fotografică de mari dimensiuni, o selecţie a celor mai importante fotografii realizate de către artistul fotograf Tudorel Ilie pe parcursul deplasării efectuate în R. P. Chineză cu ocazia „ Festivalului
Fotografiei Româneşti în China”, ediţia a IV-a, 2019, organizat de Institutul Cultural Român din Beijing în colaborare cu Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” din România şi Organizaţia „China Photo Network On Line” în oraşele Beijing, Shanghai, Zhuhai, Shenzhen, Foshan şi Macao (R.A.S.) din China.

Această selecţie foto se doreşte a fi doar o primă impresie fotografică despre universul şi cultura multimilenară chineză văzută din nordul spre sudul Chinei.
Pornind de la fotografiile ce surprind „Marele Zid Chinezesc”, care încă din antichitate reprezintă o culme a creaţiei umane şi ajungând la fotografiile ce ne arată ritmul accelerat de dezvoltare actuală al Chinei, expoziţia este mai ales o frescă a realizărilor majore care fac din China de azi o superputere economică mondială. Majoritatea fotografiilor reprezintă peisaje urbane din marile oraşe
Beijing (capitala R. P. Chineze), Shanghai, Zhuhai, Macao (R.A.S.) şi Hong Kong (R.A.S.). Toate aceste mari oraşe se numără printre cele mai dezvoltate oraşe din China şi chiar din lume, având o populaţie totală de peste 60 milioane de locuitori. Fotografiile de arhitectură surprind clădirile futuriste ale zgârie- norilor prezenţi în orizontul citadin actual al Chinei în „Noua Eră”.

Minunile arhitecturale moderne au impresionat artistul tot atât de mult ca şi prezenţa influenţelor tradiţionale în viaţa trepidantă a uriaşelor oraşe chinezeşti.
Conservarea tradiţiilor şi eforturile încununate de succes de a le transpune mai departe în viaţa de zi cu zi a poporului chinez reprezintă un exemplu de bune practici pentru alte popoare din lume, inclusiv pentru români, pentru păstrarea şi cultivarea identităţii naţionale, în condiţiile diversităţii culturale mondiale.
Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într- un prim studiu imagistic al Chinei urbane actuale. Marile oraşe chinezeşti au devenit metropole ultramoderne din punct de vedere urbanistic şi al infrastructurii în care sunt prezente cele mai noi descoperiri ale ştiinţei şi tehnicii mondiale. O mare parte din fotografiile expoziţiei ne arată imagini care pot fi considerate din … viitor ! Selecţia de imagini este o oglindă vie a talentului şi mai ales a creativităţii cu care harnicul popor chinez a reuşit cu mare succes să modernizeze China şi să devină ţara cu cea mai dinamică economie din lume.

Publicul din România are ocazia să vadă în această expoziţie şi să aprecieze la adevărata valoare această extraordinară dezvoltare a ţării prietene China în drumul ei spre un viitor al dezvoltării durabile fără precedent în istoria omenirii.

Expozant : Tudorel ILIE
CONTACT: Tudorel ILIE, Baia Mare, judeţul Maramureş, 0744-361333, E-mail: itdor@yahoo.com

PREZENTARE
Activitate artistică – TUDOREL ILIE – Baia Mare

Tudorel ILIE este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România.
Este membru al Uniunii Creatorilor Profesioniști (U.C.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.
Artistul a fost prezent în 133 expoziţii de artă fotografică, din care 68 de expoziţii personale şi 65 expoziţii de grup în diverse aşezaminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina.

  • În anul 2015 i s-a acordat „Premiul de Excelenţă ” de către revista „Gazeta de Maramureş ”.
  • În anul 2019 i s-a acordat titlul de „Ambasador al turismului maramureşean” pentru merite deosebite în promovarea culturii şi tradiţiilor de către Consiliul Judeţean Maramureş.
  • A participat la multe concursuri de fotografie şi a primit Premiul I la concursul naţional de artă fotografică „ Ipostaze Etnografice”-2019.
    A desfăşurat mai multe proiecte culturale sub patronajul sau în parteneriat cu Comisia Naţională a României pentru UNESCO şi Institutul Cultural Român din Bucureşti.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns