Lacul Albastru – singurul lac din țară care își schimbă culoarea în funcție de lumină

Divertisment

Clubul civic „Lacul Albastru” din orașul Baia Sprie va sărbători sâmbătă, pentru a doua oară, ziua singurului lac montan din țară care își schimbă culoarea în funcție de lumină.

„Lacul Albastru a fost declarat monument al naturii în anul 1970 și e un unicat în lume deoarece oglinda lacului își schimbă culoarea în funcție de lumină. Sperăm să fie un prilej de bucurie pentru iubitorii de natură și pentru cei care aleg să-și petreacă vacanța la sfârșit de săptămână la poalele vârfului Mogoșa din Munții Gutâi” a declarat vineri pentru AGERPRES primarul orașului Baia Sprie, Dorin Pașca.

Cercetătorii în domeniul geologiei din cadrul companiei miniere Remin Baia Mare au descoperit că lacul situat în zona montană a orașului Baia Sprie, la aproximativ trei kilometri, s-a format în anul 1920 prin surparea unei galerii de mină abandonate din fostul filon Domnișoara, iar de-a lungul anilor apa strânsă în cavitatea formată a dus la formare unui lac care a creat un biotop specific în jurul său.

Efectul optic de schimbare a culorii apei din lac este dată de compușii sulfuroși cu conținut neferos, apa primind în funcție de lumina soarelui reflexe de smarald până spre verde-albăstrui sau cristalin. 
Lacul este unul dintre punctele de atracție a turiștilor care vizitează stațiunile montane Șuior și Mogoșa din Munții Gutâi. Elevii foștilor licee de științe ale naturi și studenții facultăților de minerit din cadrul universității băimărene au întreprins de-a lungul anilor studii de cercetare asupra formării lacului și cauzelor care determină schimbare culorii apei.

În amonte de lac se află al doilea lac, Mogoșa, o cabană turistică, pârtii de schi și telescaun.

Cele doua lacuri apropiate sunt vizitate de turiștii români și străini tot timpul anului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *