Finanțare europeană de 70 de milioane de Euro câștigată de primăria Baia Mare

Economic

Primarul Cătălin Cherecheș demarează proiectul revoluționar de modernizare a infrastructurii rutiere, pietonale și a transportului în comun.

Principalele artere de circulație din municipiul Baia Mare dar și transportul în comun efectuat pe raza orașului vor fi restructurate. Proiectele dezvoltate în acest sens la inițiativa primarului Cătălin Cherecheș, a căror valoare se ridică la aproximativ 70 de milioane de euro, vizează atât reamenajarea principalelor artere de circulație din municipiu, astfel încât să fie create benzi dedicate exclusiv transportului în comun, cât și realizarea unor parcări de mari dimensiuni în zonele cheie ale orașului. Nu vor lipsi benzile special dedicate bicicliștilor, iar trotuarele vor fi și ele reabilitate. Lucrările vor fi desfășurate pe o suprafată totală de peste 300.000 de metri pătrați, aferentă bulevardelor Independenței, Decebal, București, Republicii, Unirii și Traian, respectiv strada Gării. Vor fi modernizați peste 200.000 metri pătrați de carosabil, aproximativ 50.000 de metri pătrați de trotuare vor fi reamenajați și vor fi create benzi pentru bicicliști care însumează o suprafață de aproape 30.000 de metri pătrați. Bulevardele vor fi lărgite, vor fi create benzi dedicate transportului în comun cu o lățime de 3,5 metri care vor fi separate prin borduri de piatră de benzile pentru circulația autovehiculelor, iar stațiile de autobuz vor fi acoperite complet cu structuri metalice. La marginea părții carosabile vor fi realizate benzi dedicate exclusiv bicicliștilor și vor fi amenajate zone verzi. Totodată vor fi reamenajate podurile care traversează râul Săsar, dar și sensurile giratorii care fac legătura între principalele artere de circulație din muncipiu.

„Pentru a deveni un oraș cu valențe europene din punct de vedere al infrastructurii rutiere, pietonale dar și a transportului în comun, municipiul Baia Mare are nevoie de o intervenție majoră, revolutionară. În acest sens, în baza studiilor efectuate de specialiști, am depus spre finanțare prin Programul Operațional Regional, modernizarea tuturor bulevardelor din municipiu dar și contruirea unui bulevard nou, precum și extinderea unor artere importante de circulație. Este vorba în primul rând despre strada Gării, care se va prelungi până la intersecția cu Bulevardul Unirii, respectiv strada Dragoș Vodă, care va deveni bulevard și se va intersecta în zona vechii “Pirite” cu viitorul Bulevard de Vest. Noul bulevard, Bulevardul de Vest, va traversa o parte a Municipiului Baia Mare, va face între Bulevardul București și Bulevardul Independenței, cu un pod peste râul Săsar în zona Dacia Service și o pasarelă de trecere peste calea ferată, urmând ca intersecția cu Bulevardul București să se realizeze în zona Dedeman- Selgros -Value Center. Aceste intervenții vor avea loc în perioada 2020- 2023, pentru ca în perioada 2023 – 2027 să intervenim pe restul arterelor importante de circulație din muncipiu. Logica după care reconstruim aceste bulevarde este de a crea o banda dedicată pentru transportul în comun, a elimina trecerile de pietoni de pe bulevarde și a le introduce în subteran – într-o manieră modernă, cu benzi rulante, lifturi și galerii cu caracter comercial în subteran, respectiv completarea zonelor pietonale cu piste de biciclete și zone verzi. Foarte important este că parcările aflate astăzi pe marginea carosabilului vor fi translatate în parcări subterane și supraterane, unde să putem oferi nu doar locuri de parcare cu caracter public ci și locuri de parcare pentru cetățenii care locuiesc în zonele respective. Se vor realiza patru autogări la intrările dinspre Cluj, Satu Mare, Baia Sprie și Târgu Lăpuș, iar atașat acestora vom construi pe sistemul “park and ride ” parcari ce vor fi folosite de către cetățenii din afara municipiului care vor fi motivați să parcheze la marginea orașului și să folosească transportul în comun pe raza Muncipiului Baia Mare. Va fi o etapă revoluționară dar complicată pentru muncipiul Baia Mare în care va fi foarte important modul în care organizăm șantierele și temporizăm investițiile, pentru ca scopul sa fie atins cât mai rapid și cu cât mai puține efecte deranjante pentru cetățenii Municipiului Baia Mare ” a spus primarul municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheș.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns