Procurorii din cadrul Directiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului DONCIU VIOREL-ANDREI şi în stare de libertate a inculpaţilor FILIP ADRIAN-NICOLAE, BELEA VASILE-IONUŢ

Social

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 284/VIII/3 din 08 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului

DONCIU VIOREL-ANDREI, inspector principal de poliţie, la data faptelor şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Maramureş (S.P.C.R.P.C.I.V. Maramureş), sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

– cumpărare de influenţă,
– acces ilegal la un sistem informatic,
– luare de mită în formă continuată (9 acte materiale) şi
– delapidare în formă continuată (32 acte materiale).

şi în stare de libertate a inculpaţilor

FILIP ADRIAN-NICOLAE, la data faptelor consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la acces ilegal la un sistem informatic,

BELEA VASILE-IONUŢ, la data faptelor comisar şef de poliţie, şeful Biroului I Drumuri Naţionale şi Europene sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 04 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate de şef al S.P.C.R.P.C.I.V. Maramureş, ar fi cumpărat influenţa inculpatului Filip Adrian-Nicolae, consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Maramureş, pe care acesta din urmă pretindea că o are pe lângă anumite persoane, astfel încât inculpatul Donciu Viorel-Andrei să fie desemnat în continuare în aceeaşi funcţie. Numirea în calitate de şef al S.P.C.R.P.C.I.V. Maramureş expira în data de 15 februarie 2021.

În schimbul menţinerii sale în funcţie, inculpatul Donciu Viorel-Andrei l-ar fi sprijinit pe inculpatul Filip Adrian-Nicolae la înmatricularea unor vehicule deţinute de acesta sau de alte persoane, la programarea anumitor candidaţi la examenul pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi cu îndeplinirea oricăror alte atribuţii de serviciu pe care ofiţerul de poliţie le are potrivit funcţiei, în interesul personal al consilierului judeţean sau în interesul altor persoane.

La data de 01 februarie 2021, la instigarea inculpatului Filip Adrian-Nicolae, inculpatul Donciu Viorel-Andrei ar fi accesat fără drept baza de date pentru Evidenţa Persoanelor a Ministerului Afacerilor Interne, în interesul personal al instigatorului, pentru a verifica un anumit autoturism ce figura în proprietatea unei societăţi comerciale.

În data de 10 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate de şef al S.P.C.R.P.C.I.V. Maramureş, ar fi primit suma de 100 de euro de la inculpatul Belea Vasile-Ionuţ pentru a înmatricula o remorcă.

În contexte diferite, în perioada 09 – 25 februarie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în aceeaşi calitate, ar fi primit diferite sume de bani cu titlu de mită pentru reprogramarea unei persoane la examenul pentru obţinerea permisului de conducere auto, pentru atribuirea unui număr provizoriu de înmatriculare ori pentru înmatricularea unor vehicule.

În perioada decembrie 2020 – martie 2021, inculpatul Donciu Viorel-Andrei, în calitate de şef al S.P.C.R.P.C.I.V. Maramureş, ar fi utilizat în interes personal 32 de bonuri de combustibil în valoare totală de 4.400 lei pentru alimentarea autovehiculelor pe care le conducea ori pentru a alimenta autovehiculele altor persoane apropiate.

Bonurile de combustibil erau predate lunar de către Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş structurii conduse de inculpatul Donciu Viorel-Andrei pentru a fi folosite la alimentarea cu carburant a autoturismelor de serviciu.

Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş s-a constituit parte civilă în cauză raportat la infracţiunea de delapidare reţinută în sarcina inculpatului Donciu Viorel-Andrei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra sumei de 1.875 euro identificată cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la inculpatul Donciu Viorel Andrei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns