Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare, inclus pe lista naţională a centrelor de testare COVID-19

Social

Laboratorul de testare COVID-19 din Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie (SBIP) Baia Mare a fost inclus pe lista naţională a centrelor de testare, începând cu 21 aprilie, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Gabriel Zetea.

Potrivit acestuia, laboratorul, primul dintre cele trei finanţate de Consiliul Judeţean Maramureş, a fost pus în funcţiune şi are o capacitate de procesare de până la 300 de teste pe zi.

“Am vizitat, joi, platforma de biologie moleculară care funcţionează în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare şi care serveşte la depistarea infecţiilor cu virusul SARSCoV-2. Centrul de testare, care cuprinde şi aparatul RealTime PCR este funcţional din 21 aprilie, dată de la care figurează pe lista unităţilor care testează oficial pacienţi, pentru depistarea infecţiilor cu noul coronavirus. Tot de atunci, Spitalul (…) a  fost inclus în rândul unităţilor care asigură asistenţă medicală pacienţilor testaţi pozitiv cu coronavirusul SARS-CoV-2, în faza I. Cu ajutorul acestei platforme performante se poate diagnostica infecţia cu noul coronavirus”, a spus Gabriel Zetea.

Şefa laboratorului de biologie moleculară, dr. Mihaela Sabou, a precizat că testarea cuprinde trei etape principale. “Diagnosticarea cuprinde trei etape, prima constând în extragerea acizilor nucleici, după care urmează partea de amplificare a unor secvenţe specifice de nucleotide. În final, se ajunge la detecţia propriu-zisă a acizilor nucleici”, a explicat dr. Mihaela Sabou.

În context, managerul SBIP Baia Mare, Ludovica Rusu, a subliniat că testările se vor realiza conform unui algoritm: “Testările se vor efectua în baza unui algoritm de testare şi prioritizare a, conform metodologiei de supraveghere a SARS-CoV-2”.  CJ Maramureş a mai finanţat achiziţionarea a alte două aparate RealTime PCR pentru Spitalul municipal Sighetu Marmaţiei şi Spitalul Orăşenesc Vişeu. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns