Autorităţile locale sunt aproape de colaps din cauza bugetului diminuat, afirmă preşedintele CJ

Social

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, afirmă, într-un comunicat transmis miercuri, că rectificarea bugetară recent anunţată de Guvern este total nesatisfăcătoare şi riscă să aducă autorităţile locale în pragul colapsului.

„Rectificarea bugetară a Guvernului nu rezolvă nici pe departe problema finanţării autorităţilor locale. Alocarea din impozitul pe venit pentru fiecare unitate administrativ-teritorială a crescut de la 63% la 65%, însă având în vedere că activitatea economică este sistată, încasările din acest impozit sunt aproape inexistente. Au fost alocate sume suplimentare din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, însă acestea sunt departe de a fi suficiente. În urma rectificării bugetare şi a balansării fondurilor diminuate cu sumele alocate, multe unităţi administrativ-teritoariale din judeţul Maramureş nu primesc niciun ban în plus. Mai mult, patru localităţi din judeţ, respectiv Baia Mare, Tăuţii Măgherăuş, Fărcaşa şi Dumbrăviţa, nu au primit alocări din TVA, fiindu-le diminuat şi impozitul pe venit, fapt ce a rezultat într-o rectificare negativă a bugetului”, a spus Gabriel Zetea.

Acesta a subliniat că dacă situaţia privind bugetele locale nu se va redresa în viitorul apropiat, autorităţile locale riscă colapsul financiar şi că supravieţuirea lor este posibilă numai prin restituirea de la bugetul de stat a cheltuielilor efectuate până în prezent în lupta împotriva noului coronavirus.

„Autorităţile locale nu pot să funcţioneze pe deficit. Dacă se va continua în acest fel şi Guvernul României nu va aloca sumele care au fost uitate a fi alocate la începutul anului, prin legea bugetului de stat, în maximum două luni de zile administraţiile locale vor intra în colaps financiar. E nevoie de o mai bună colaborare între Guvern şi Parlament pentru a salva administraţiile locale. În caz contrar, dincolo de activitatea zilnică a fiecărei autorităţi locale, grav afectate vor fi spitalele şi centrele de asistenţă socială din subordinea acestora. Spitalele îşi asigură funcţionarea în baza contractelor de finanţare cu Casa de Asigurări de Sănătate, mult diminuate în această perioadă şi prin resursele alocate de autorităţile în subordinea cărora se află”, a remarcat Gabriel Zetea.

Şeful CJ Maramureş a menţionat că nici spitalele care au fost trecute în coordonarea Ministerului Sănătăţi nu beneficiază de un sprijin financiar adecvat.

„Chiar dacă managementul unor spitale a fost preluat de către Ministerul Sănătăţii, acestea nu beneficiază de niciun sprijin financiar din această direcţie. Consiliul Judeţean Maramureş a alocat până în prezent peste 7 milioane de lei pentru măsurile de combatere a noului coronavirus, pe lângă fondurile de peste 7 milioane de lei alocate direct spitalelor din bugetul instituţiei. E nevoie de resurse financiare imediate în bugetul Consiliului Judeţean Maramureş pentru a putea continua sprijinul acordat unităţilor medicale”, a declarat Gabriel Zetea.

Preşedintele CJ a mai menţionat că în cazul concret al Consiliului Judeţean Maramureş, mai există o mare problemă în privinţa DGASPC Maramureş, instituţie din subordine pentru care alocarea financiară asigură continuitatea funcţionării până în luna iunie. Dacă până atunci nu se vor primi resursele financiare de peste 40 de milioane de lei necesare, funcţionarea în condiţii de normalitate a instituţiei nu va mai fi posibilă, a concluzionat Gabriel Zetea. AGERPRES 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns